(13 i 14 d’agost de 2011)

 El riu Segre ha estat tota la vida un important eix de comunicació per on entraven i sortien idees i productes.La gent que viu al costat d’aquest important riu català, se’n sent orgullosa i se’n recorda de quan s’hi vivia en plena sintonia.El riu era la seva vida.

Ara fa uns anys, la gent de Coll de Nargó homenatja al riu i l’activitat més important que s’hi feia:

LA BAIXADA DE TRONCS AMB ELS RAIS. El dia de la baixada podem veure tot el procés d’aquest antic ofici: Els troncs, com es lligaven amb les redortes de llucs d’avellaner, com s’emplaçaven els timons, com es lligaven els diferents trams, quin era el vestuari dels raiers i les seves eines. És un museu en viu i participatiu.

A les 12 del migdia, comencen a baixar els rais, portats per persones del poble que han conservat, après i lluitat cada dia per què aquest ofici, el de raier, no es perdi.La travessia no és fàcil, hi ha pedres i no sempre tota l’aigua que faria falta.La seva conducció ha de ser precisa i feta per mestres coneixedors del riu.

Es realment espectacular veure un rai baixar pel riu, encongeix el cor i ens fa retrocedir a una època en que tota la fusta del Pirineu es baixava pel riu amb la labor esforçada i perillosa dels RAIERS. Aneu-hi, la gent amable de Coll de Nargó estan orgullosos d’haver recuperat aquest ofici i d’ensenyar-lo.

Més informació: www.raiersdecolldenargo.com


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>